Μέγαρο Σεδένκο & Μοσκώφ, Παύλου Μελά 18 – Θεσσαλονίκη
Π. Μελά 18, Θεσσαλονίκη 546 22
- Κτήρια επαγγελματικής χρήσης

Το ιδιόκτητο κτίριο “μέγαρο Σεδένκο – Μοσκώφ”, επί των οδών Παύλου Μελά 18, Τσιμισκή και Βύρωνος στο 1ο Δημ. Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι κτισμένο σε οικόπεδο έκτασης 498,00τμ και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις τυπικούς ορόφους και δώμα.  Κατασκευάστηκε την περίοδο 1924-1930 από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Φυλλίδη (αρ. οικ. άδειας 1019/1924) επί του υπ’ αριθμό 10 οικοπέδου στο Ο.Τ.116 του Β’ τομέα της Πυρικαύστου Ζώνης Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο είναι γωνιακό και βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς άξονες του ιστορικού κέντρου της πόλης, στη “διαγώνιο”, που αποτελεί πολυσύχναστο σημείο με πλήθος εμπορικών καταστημάτων, γραφείων, καφέ, εστιατορίων, τραπεζών και  δημόσιων υπηρεσιών.Κατέχει δεσπόζουσα θέση και διακρίνετε τυπολογικά και μορφολογικά από τον όγκο του και τα διακοσμητικά του στοιχεία καθώς διαθέτει μεγάλη προβολή λόγω της θέσης και της ρυμοτομίας όπου η συμβολή των τριών οδών δημιουργεί πλάτωμα με οπτικές φυγές προς το ναό της Αγίας Σοφίας (βόρεια) και το Λευκό Πύργο (νότια).

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» και περνάει στην αρμοδιότητα της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων (ΦΕΚ 34 Β’ / 20.01.1989).

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου με στοιχεία ART NOUVEAU με επιμέρους αναφορές στο νεοκλασικισμό και εντάσσεται στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Έργα του Δ. Φυλλίδη είναι επίσης η στοά Τάττη   (Αγίου Μηνά 5) και το κτίριο Κουκουμπάνη (Αγίου Μηνά 1 και Κατούνη, πλ. Εμπορίου).

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοίχοι πληρώσεως έχουν κατασκευαστεί από μπατικές και δρομικές οπτοπλινθοδομές.

Τα δάπεδα είναι επικαλυμμένα με μωσαϊκά μάρμαρα, ξύλο και ποικίλα τσιμεντοπλακίδια. Οι οροφές των εσωτερικών χώρων είναι διακοσμημένες με περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι διακοσμημένα και κατασκευασμένα από ξύλο.

Οι χρήσεις γης στην περιοχή βάσει του Γ.Π.Σ. του Δ. Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 420 Δ’ / 27.04.1993) είναι κεντρικές λειτουργίες πόλης, στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά χρήσεις όπως κατοικία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, εκπαίδευση και εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων.

Η συνολική επιφάνεια των στεγασμένων χώρων  του κτιρίου είναι 2.415τμ (κύριων και  βοηθητικών).

Υπόγειο

Το υπόγειο του κτιρίου, επιφάνειας 498τμ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και αποτελείται από δύο ανεξάρτητα μέρη άμεσα συνδεδεμένα το καθένα με τα ισόγεια καταστήματα.

Ισόγειο

Το ισόγειο, συνολικής επιφάνειας 458τμ αποτελείται από δύο καταστήματα και την κύρια είσοδο του κτιρίου επί της οδού Παύλου Μελά. Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο περιλαμβάνει μεγάλη κυκλική σκάλα και ανελκυστήρα. Επίσης από το χώρο της εισόδου υπάρχει πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

1ος, 2ος και 3ος όροφος

Κάθε όροφος έχει επιφάνεια 445τμ συμπεριλαμβανομένου του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου, με χρήση κατοικίας. Αποτελείται από τρία αυτοτελή διαμερίσματα 136τμ, 108τμ και 165τμ. Όλοι οι χώροι διαθέτουν φυσικό αερισμό και φωτισμό.

Δώμα

Το δώμα της οικοδομής περιλαμβάνει την απόληξη του κλιμακοστασίου και δύο αυτόνομα κτίσματα βοηθητικών χρήσεων 59τμ και 65τμ με επικάλυψη κεραμοσκεπής.

Additional Details

  • Κατασκευάστηκε: 1924-1930
  • Υπόγειο: 498τμ
  • Ισόγειο: 458τμ
  • 1ος Όροφος: 445τμ
  • 2ος Όροφος: 445τμ
  • 3ος Όροφος: 445τμ
  • Δώμα: Δύο αυτόνομα κτίσματα βοηθητικών χρήσεων 59τμ και 65τμ με επικάλυψη κεραμοσκεπής
Property on Map
Property Attachments